Życie prywatne w coraz większym stopniu koncentruje się wokół kuchni. Przygotowywanie i spożywanie posiłków, a także prowadzenie rozmów na ich temat, odbywa się zazwyczaj w jednym pomieszczeniu. A jeśli kuchnia jest sercem domu, to Gaggenau jest duszą kuchni.
Na każdym etapie produkcji urządzeń rzemieślnicy marki krytycznie przyglądają się swoim dziełom, poszukując ewentualnych niedoskonałości. To właśnie ten ciągły proces kontroli jakości decyduje o renomie, którą marka buduje od 1683 r.
Gaggenau bardzo mocno czerpie z Bauhausu. Styl tej szkoły artystycznej uważany za rewolucję w świecie wzornictwa wykształcił motto marki: „forma podąża za funkcją” i nadal stanowi podstawową zasadę wyznawaną przez projektantów.
Każdy element urządzeń kuchennych jest opracowywany, projektowany i produkowany nie tylko z uwzględnieniem najwyższych standardów, lecz także z zachowaniem niezwykle rygorystycznie postawionych sobie wymogów.